Fonter i Officemaler og -dokumenter

Fonter i Officemaler

Fonter finnes i uendelig mange varianter og format. Derfor er det lurt å vite hvilke fonter som er trygge å bruke i office-dokumentene sine. Vi bruker å anbefale at det benyttes system- eller Officefonter i alle Office-maler som vi setter opp. Dette anbefaler vi fordi at da er man sikker på at malene opptrer og ser like ut uansett hvor de åpnes.

Men mange ønsker å bruke profilfonter/ spesialfonter i Office-malene sine. Da bruker vi vanligvis å anbefale at alle som bruker malene har spesialfontene installert på sine maskiner. Hvis dokumenter basert på maler som benytter spesialfont skal sendes til noen som sannsynligvis ikke har fonten installert, er det tryggeste å generere en PDF i forkant og sende denne i stede for selve Office-dokumentet.

Innbygging/ embedding av fonter er også mulig i Office-maler, men dette anbefales ikke, og det er flere grunner til dette:

  • Innbygging/ embedding av fonter fungerer kun i nyeste versjon av PowerPoint på Mac. Eldre versjoner av Office på Mac støtter ikke innbygging av font.
  • Det fungerer ikke med alle fontformater. Kun fonter i TrueType-format støttes (.ttf) og OpenType (.otf).
  • Man må ha korrekt fontlisens med tillatelse for å kunne bygge inn/ embedde fonten. Fonten må enten være Editable eller Installable. Les mer om de mest vanlige fonttillatelsene i denne artikkelen.
  • Grafer har problemer med å benytte fonter som er bygd inn.

Ønsker du å lese mer detaljert om muligheter og begrensninger i forhold til å bygge inn/ embedde fonter i Office-applikasjoner, så kan du ta en titt på denne artikkelen som beskriver det ned til minste detalj.

Nedenfor er linker til ressurser som sier noe om hvilke fonter som er standard i de forskjellige Office-pakkene:

Standard fonter levert med Microsoft Office 2007.

Standard fonter levert med Microsoft Office 2010.

Standard fonter levert med Microsoft Office 2013/ 2016.

Standard fonter som leveres med Windows 7 og nyere.