Gode tips til hvordan du lager en solid PowerPoint-presentasjon

Gode tips til PowerPoint-presentasjoner

Bloggen til ted.com har en fin artikkel på hvordan du lager gode slides til PowerPoint-presentasjonen din, og Aaron Weyenberg som er UX Lead hos TED oppsummerer dette godt med disse punktene:

1: Tenk på slidene helt til slutt

Selve arbeidet med å bygge opp slidene i presentasjonen din bør komme helt til slutt. Først og fremst skal du starte å tenke på hva som er hovedbudskapet ditt: Finn ut hva som bygger opp under hovedbudskapet, og øv deg godt på det. Deretter kan du begynne å tenke på slidene i presentasjonen din.

Det er viktig at selve presentasjonen kan stå for seg selv; og at slidene bare er noe du bruker for å løfte helhetsopplevelsen til de du presenterer for. Alt for ofte ser man PowerPoint-presentasjoner som bare er en vegg av tekst, og som ord for ord sier akkurat det samme som presenteres. Prøv heller å gi lytterne noe visuelt som bygger opp under det du snakker om.

2: Ha en rød tråd i presentasjonen

I en god presentasjon føles hver slide som en del av helheten. Dette betyr at det er viktig å benytte lik typografi, farger, bildebruk gjennomgående på slides i PowerPoint-presentasjonen. Så det er svært viktig å ha en god underliggende PowerPoint-mal å støtte seg til når man lager presentasjoner.

rød tråd
Sørg for at presentasjonen følger en rød tråd hvor det er en tydelig sammenheng og kontinuitet mellom de ulike slidene.

3: Ha overganger mellom temaene du presenterer

Det kan være fristende å kjøre en helt plain og konsistent presentasjon hvor ingen slides skiller seg ut. Men det kan være lurt å forsøke å lage en egen stil for hvert tema du presenterer, men samtidig holde deg til det overordnede utseende og designet. Dette kan f.eks. være kapittelsider som viser at man går over til et nytt tema, eller at man varierer farger på underliggende elementer i de forskjellige temaene man presenterer.

4: «Less is more» når det kommer til tekst

Unngå slides med masse tekst, spesielt hvis det bare repeterer det du sier. Hvis du har masse tekst på slidene dine så ber du lytterne om å fokusere både på å lese teksten samtidig som de prøver å få med seg hva du sier. Hvis du ikke kan unngå å ha masse tekst på slidene, så kan et triks være å gradvis vise punkt for punkt av teksten med en klikk-animasjon.

5: Bruk bilder som framhever budskapet

Enkle og konkrete bilder som framhever budskapet i det du snakker om hjelper lytterne til å ha fokus på det du sier. Se etter bilder som relaterer til konseptet du snakker om og som samtidig ikke er for komplekse i komposisjon. Bildet kan gjerne være en metafor, men det må alltid komme klart fram for de du presenterer for hvorfor de ser på akkurat dette bildet, og hvorfor det hører sammen med det du snakker om.

Vi har laget flere løsninger for å enkelt finne fram til gode bilder i PowerPoint. Vår løsning for Pexels.com gjør at du får tilgang til tusenvis av gratis stockphotos rett i PowerPoint, slik at du enkelt kan finne fram til det perfekte bildet.

Pexels Office Add-In
Få tusenvis av profesjonelle bilder tilgjengelig direkte i PowerPoint og Word fra Pexels.com via vårt geniale add-in.

For bedriftersom ønsker å organisere bildene sine har vi laget en genial bilde-tjeneste som gjør at de enkelt kan samle alle sine profilspesifikke bilder på én plass, og alltid ha disse tilgjengelig i PowerPoint. Se mer informasjon om denne tjenesten på www.imagebank.io

6: Ikke overdriv med animasjoner og overganger

PowerPoint kommer med drøssevis av innebygde animasjons- og overgangseffekter. Ikke overdriv bruken av disse. Hvis du bruker animasjoner bør det gjøres konsistent, og man bør holde seg til de mest subtile.

7: Framhev elementer i bilder

Hvis det et element i bildet du viser som du ønsker å framheve kan det være lurt å bruke noen effekter for å gjøre dette. Du kan enten f.eks. bruke en stor pil for å vise hva du ønsker å framheve, eller så kan du bruke en maskeeffekt. En slik maskeeffekt kan være noe lignende som i skjermbildet nedenfor:

Maske-effekt som framhever element i bilde
Eksempel på hvordan du kan bruke en maske-effekt for å framheve det du ønsker i bilder.

Ikke bruk autoplay på videoer

Det er svært enkelt å sette inn videoer i PowerPoint. Hvis du har satt autoplay på videoene så er det fort gjort å tro at man må trykke en gang ekstra for å starte videoen hvis den ikke blir klar til å starte automatisk med en gang, og da går du plutselig videre til neste slide uten å ønske det. Så styr unna autoplay for å få full kontroll på slike video-slides.

Oppsummert

Med utgangspunkt i rådene ovenfor vil du forhåpentligvis være klar til å lage den perfekte PowerPoint-presentasjon. Skulle du trenge hjelp til å sette opp den perfekte PowerPoint-mal er det bare å ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud.

Kilde: https://blog.ted.com/10-tips-for-better-slide-decks/